Jestem w Japonii=pewnie będę codziennie jadł sushi cd.

        Cześć, dzisiaj będę kontynuował temat dotyczący kuchni japońskiej, czyli gdzie warto zjeść i dlaczego.

Tabehoudai = All you can eat

       Restauracje typu all-you-can-eat są bardzo popularne w Japonii. Poza tymi standardowymi proponującymi głównie mięso z grilla, są też takie specjalizujące się w słodkościach, czy też zapewniające piwo w pakiecie rozszerzonym. Tak w ogóle to trochę wyprzedziłem fakty i zacząłem opowieść od środka, więc może zacznijmy od początku.

       Mamy grupkę znajomych, trochę yenów w kieszeni i bardzo burczy nam w brzuchu. Co zrobić? W takiej sytuacji Twój najlepszy wybór to Tabehoudai. Jest to restauracja gdzie płaci się za wejście – ceny zaczynają się od 1500 yenów, a górnej granicy praktycznie nie ma. W tej cenie mamy przeważnie do wyboru menu podstawowe i limit czasu 90 minut aby najeść się do syta. Ktoś może powiedzieć, że to krótko ale uwierzcie mi, że po 60 minutach żołądek jest pełny „po brzegi” ;). Menu podstawowe to zazwyczaj mięso różnego rodzaju oraz warzywa.
Dobra, weszliśmy, jest już zapłacone, siedzimy przy stole, co dalej? Czas, żeby urządzić sobie grilla! Cała filozofia tabehoudai tkwi w tym, że restauracja przygotowuje (kroi i przyprawia) mięso, natomiast jeżeli chodzi o upieczenie tegoż mięsa, dokonuje się to przy naszym stole z naszym 100% udziałem. Do naszej dyspozycji jest sprzęt jak poniżej.

Później upiekłem sobie "trochę" mięsa.... tylko trochę...

Później upiekłem sobie „trochę” mięsa…. tylko trochę…

albo

2

        Co do wyboru mięsa to tutaj również nie powinno być zastrzeżeń bo jest tego mnóstwo! Począwszy od kawałków kurczaka na cienkich plastrach wołowiny skończywszy.

Mięso - można brać ile dusza zapragnie.

Mięso – można brać ile dusza zapragnie.

        Jak już wcześniej wspomniałem, jest to pakiet standardowy. Za drobną dopłatą 500-1000 yenów można poszerzyć wachlarz jedzenia o droższe mięso, np. cielęcinę oraz alkohol, czyli zazwyczaj piwo. Przeważnie zakup piwa w japońskiej knajpie to droga impreza więc pakiet poszerzony o piwo to świetny wybór.

        Ostatnie zamówienie na składniki na grilla jest przyjmowane na 15 minut przed zakończeniem limitu czasowego. Ostatni kwadrans to czas żeby wyczyścić pozostałe mięsko, dopić piwo i nastawić się psychicznie na ciężki powrót do domu z balastem pełnego brzucha.

        W ciągu całego mojego pobytu byłem w różnych tabehoudai i każdą wizytę mile wspominam;) no może z wyjątkiem tabehoudai ze słodkościami, po którym masakrycznie rozbolał mnie brzuch, a było to dzień przed powrotem do Polski – tak czasem kończy się łapczywość. Najmilej wspominam tabehoudai w Fukuoce, gdzie zapłaciłem jedynie 1500 yenów i mogłem jeść do syta nie tylko mięso, ale również większość japońskich potraw, nawet sushi czy carry z ryżem! Największą frajdę sprawiła mi stojąca w rogu maszyna do waty cukrowej. Samemu można było nakręcić ją na patyk!

A tutaj wata cukrowa, którą sami zrobiliśmy.

A tutaj wata cukrowa, którą sami zrobiliśmy.

Tabehoudai to grubszy temat więc pozostawię was dzisiaj z marzeniami o smacznym mięsku z japońskiego grilla. O japońskiej kuchni opowiem wam jeszcze raz, już wkrótce. Miłego dnia;)

Maciek Sukiennik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

Twój email nie zostanie opublikowany na stronie.